Qbitech Google I/O Blog 2011

article_image

May 12, 2011 - Toisen päivän purkua

by Hannu (5:12 UTC+2)

IO 2011 on nyt päättynyt ja paljon uutta kuultu. Päivän luentoja joihin osallistuttiin olivat "HTML5, the wow and the how", "HTML5 and what's next", "HTML5 versus Android: Apps or web for mobile development" sekä "Memory management for Android Apps". Piti kyl mennä kuuntelemaan myös Android-devauksesta GoogleTV:lle, mutta jono saliin oli hulppeasti toistasataa metriä ja ovi suljettiin n.5m ennen meitä :-/

Tässä vielä illan päätteeksi hieman poimintoja:

- HTML5 rakastaa binääreitä; kaikenlainen filesysteemin ja inputtien (kuten webcam, mikrofoni jne) käsittely on huomattavasti monipuolistunut sekä helpottunut.

- Vähemmän yllätyksellistä että CSS3 sisältää vinon pinon uusia, näyttäviä juttuja.

- Audion prosessointi, analysointi, generointi ja visualisointi on web audio apin avulla mahdollista todella pienellä koodimäärällä.

- code.google.com:ista löytyy matskua "tulevaisuuden" jutuista, joista oleellisimpana mainittakoon traceur compiler, jolla ominaisuuksiin alkaa jo pääsemään kiinni. Jännittäviä CSS-muuttujia ym. pelottavia asioita tuli nähtyä.

- Modernizr on valmis kirjasto jonka vastuulle kannattaa jättää selaimen kapabiliteettitarkistukset.

- Itse en ainakaan tiennyt, että Androidin ja js:n välillä voi tehdä kutsuja molempiin suuntiin.

- Ei tietenkään ole oikeata vastausta siihen, että kumpi on oikea platta mobiilisovelluksille, HTML5 vai Android; ensin mainitulla on vahvat perusteet, mutta jälkimmäinen tarjoaa kuitenkin niin vahvan rajapinnan laitteeseen, että se mikä HTML5:ssä on mahdollista tehdä, tapahtuu Androidissa loistavasti. Summa summarumina oli, että applikaatiot kannattaa usein tehdä natiivina, mutta käyttäen "web view'tä", eli itse sovellus voi pitkälti olla HTML5-koodia.

Lopuksi: ahne ei sa[a | isi] olla, koska jokainen osallistuja kuitenkin sai tabletin, LTE-hotspotin ja kesällä tulevan läppärin. Mutta kuitenkin. Lienee siis paikallaan mainita, että useata osanottajaa taisi jäädä hieman jurppimaan gear-jaon satunnaisuus; kävi nimittäin niin, että muutaman (n.80:sta) järjestetyn session päätteeksi osallistujille jaettiin lipukkeet, joilla sai noutaa SonyEriccsonin uuden Xperian, Android ADK:n tai sitten jonkun kolmannen pahvilaatikon jonka sisus jäi mysteeriksi. Ne, jotka lähtivät sessiosta viimeisillä minuuteilla (esim. ehtiäkseen seuraavaan sisälle, sillä sessioihin oli valtavat jonot), jäivät luonnollisesti ilman lipukkeita. Ja on tilastollisesti ymmärrettävää, että arpaonni ei suosinut kauhean monia. Tuumimme, että mieluummin rajoittaisivat kamajakoa jotenkin muuten kuin tuurilla luentojen valinnan ja ehtimisen suhteen. Niin tai näin, allekirjoittaneelle jäi varsin hyvä fiilis eventistä.

Torstaina meille koittaa reissun jatko toisaalle jenkkilään, joten voipi olla että San Francisco tältä erää hiljenee meidän osaltamme. Kommentteja bloggailuista voi käydä laittamassa vaikka Facebookiin qbitechin sivulle. Over and out!

article_image

May 11, 2011 - Chrome keynotes

by John (20:15 UTC+2)

Aamu alkoi taas tiukalla informaatiopläjäyksellä tällä kertaa aiheena Chrome.

Käyttäjiä nykysellään on 160m viime vuotisen 70m sijasta. Kasvu on siis ollut merkittävää.

Uusina ominaisuuksina esiteltiin mm. puheentunnistus joka kykenee myös kääntämään puheen eri kieliseksi tekstiksi. Javascriptin nopeuden parantaminen joka on ollut Chromen pääasiallinen tavoite tähän asti on vähitellen siirtymässä taustalle ja tilalle nostetaan 3D-kiihdytys sekä grafiikkaominaisuudet. Näyttäviä demoja esiteltiin sekä Canvas 2D- että WebGL-tekniikoita hyödyntäen (Googlettakaas tinkercad).

Chrome store on nyt tarjolla ympäri maailman ja julkaisun jälkeen on havaittu että web applikaatiota käytetään 2x enemmän ja transaktioita näissä tapahtuu 2.5x enemmän. Merkittävää on siis havainto että selaimessa tapahtuva käyttö kasvaa rajusti jatkuvasti. Google esitteli myös uuden in-app myyntimallin, jossa Googlen ottama komissio myynnistä on vaatimaton 5%!

Myös Rovion Peter Vesterbacka kävi julkaisemassa kauan odotetun Angry Birdsin selainversion, joka löytyy Chrome storesta. Merkittävää oli offline toiminnallisuus sekä in-app myyntimallin käyttö.

Ehkä merkittävin julkaisu oli Chrome OS:n esittely. Demon perusteella Google on onnistunut luomaan tavoittelemansa pilvipohjaisen käyttöjärjestelmän, jossa kaikki tieto on tallessa pilvessä ja aina saavutettavissa millä tahansa laitteella. Samsungilta ja Acerilta on tulossa kesän aikana ensimmäiset Chrome OS kannettavat, joita tarjotaan operaattoreiden kautta Yhdysvalloissa sekä muutamissa maissa Euroopassa (valitettavasi ei Suomea). Tarjolle tulee sekä Wi-fi että 3G-versiot ja hinnan arvioitiin jäävän alle $500.

Yrityksille tulee tarjolle ylläpitopaketti "Chromebook for Business", joka sisältää laitteet ja niiden ylläpidon vaatimattomaan $28 / käyttäjä / kk hintaan. Samainen paketti tulee myös tarjolle kouluille $20 hintaan.

Ja tietysti lopuksi, kyllä, me osallistujat saamme Chrome OS kannettavan kesäkuussa! ;)

article_image

May 11, 2011 - Day 2 - keynote ym

by Hannu (20:05 UTC+2)

Toisenkin päivän keynote sisälsi valtavan määrän infoa, tällä kertaa fokuksessa oli Chrome. Uuteen tablettiin oli mukava naputella muistiinpanoja :-) Näimme taas livedemoja, mm. miten puhe-inputin saa tekstikenttään yhden sanan lisäyksellä koodiin, ja miten näpsäkästi englanninkielinen input taipuu vaikka kiinaksi tekstikenttään. Canvasin ja webGL:n nopeutta pääsimme myös ihastelemaan.

Oleellisimmat itselle mieleen jääneet pointit:

- pääasiallisena selaimenaan chromea käyttävien määrä on vuodessa kasvanut 70 miljoonasta 160 miljoonaan

- googlen maksurajapinta tarjoaa todella katkeamattoman käyttökokemuksen ja sen käyttäminen vaatii vain yhden (1) koodirivin lisäyksen; ja mikä parasta, googlen komissio on 5%, mikä on hieman vähemmän kuin hedelmäkaupan 30%...

- Mukava nähdä ensimmäistä kertaa varmuudella maanmiehiäkin paikalla kun Peter Vesterbacka Roviolta kävi kertomassa että he julkaisevat angry birdsistä täysin selainpohjaisen version, joka toimii myös (kokonaan) offlinena. Chromelle oli tietenkin ekstroja :-)

- Kesällä julkaistavat Chromebookit (Samsungilta ja Acerilta) ovat nykyisiin pilotissa oleviin CR-48 chrome OS -läppäreihin verrattuna paljon petrattuja. Yksityiskäytön lisäksi (hinnat alkaen Acerin $350, 3G malli Samsungilta $500) ne suunnataan myös firmoille ($28 taalaa kuussa) ja kouluihin ($20 taalaa kuussa).

Pitkään pantattu loppukaneetti oli että jokainen meistä saa kesällä postissa Chromebookin, which is nice!

article_image

May 11, 2011 - Chromen plugari sekä devaussynergiaa

by Hannu (15:48 UTC+2)

Kovasti hehkuttivat tiistaina miten hienosti Android- ja Google App- pohjaisen sovelluksen kehitys kulkee saumattomasti Eclipsellä. Livedemossa todella tekivätkin päällekkäisesti taskienhallintasovelluksen, joka hyödynsi siis taustajärjestelmänä cloudia eli Googlen App -rajapintaa ja joka tarjosi sekä Android- että web-frontendin. Ja koodikin oli suurelta osin yhteistä. Itseä kiinnosti eniten C2DM-rajapinta; siinä Cloud ottaa yhteyttä päätelaitteeseen ja kertoo että "tules tekeen päivitys" kun jotakin on muuttunut", sen sijaan että client huutelisi taustaan sekunnin välein että "onko uutta". Vakuuttavaa settiä.

Olimme tiistaina kuuntelemassa myös mitä kaikkea Chromen plugari tarjoaa. Tässä muutama nippelitieto:

- oleellisin pointti että sallii webbisivujen ja -sovellusten päivittämisen nykyaikaisiksi ilman että täytyy ylläpitää useita versiota - tai vaihtoehtoisesti sulkea ~50% legacy-osuus käyttäjäkunnasta ulkopuolelle

- ei tarvitse admin-oikeuksia asentamiseen

- toimii täysin läpinäkyvästi IE:ssä, eli "hyppää käyttöön" tarvittaessa jos meta-tageissa tai http-headereissa vihjataan plugarista.

- voidaan ottaa käyttöön myös client-puolelta

- on n.30% nopeampi kuin IE8

article_image

May 11, 2011 - Uusia laitteita

by Hannu (15:30 UTC+2)

Samsung ja LG mainostelivat kilpaa vierekkäisillä standeilla uusia 3D-luurejaan: Samsungin Evo 3D ja LG:n Thrill. Kokolailla kopioita vaikuttivat olevan, molempien taustassa tupla 5MP kamera ja sekä julkaisu- että myyntiaikataulukin on niillä yhtenevä; kesällä pitäisi saada ainakin jenkkimarkkinoille. Yllätyttiin 3D-vaikutelman laadusta, sillä sekä 3D-leffatrailerit että itse paikan päällä kuvatut videot loivat varsin hyvän syvyysvaikutelman, kunhan katseluetäisyys ja -kulma ovat oikeat.

- Kuva taas on viereiseltä standilta, jossa on taas keksitty uusi tapa kuluttaa kännykän akkua; kännykkäsota mallia robotit :-)

article_image

May 10, 2011 - Keynotes teknisiä poimintoja

by John (20:27 UTC+2)

Hannu tiivisti hyvin asiat yleisellä tasolla, joten paljon lisättävää itselle ei jäänyt.

Muutamia itseäni kiinnostaneita teknisiä yksityiskohtia nostaisin listauksena.

Honeycomb 3.1

  • USB toimii myös host-tilassa
  • Skaalautuvat widgetit
  • Google TV päivittyi myös 3.1
  • Android Market myös Google TV:ssä

Music Beta

  • Valitettavasti US only
  • Ilmainen aluksi
  • Omia kappaleita voi ladata palveluun 20k
  • Oppii kuuntelutottumuksista ja luo automaattisia soittolistoja tämän perusteella
  • Mac OS / Windows applikaatiot

Yleistä:

  • "Icecream Sandwich" odotettavissa Q4
  • Guidelines sitoutuneet valmistajat ja operaattorit takaavat 18kk päivitettävyyden Android laitteille, jos laitteistolla tuki uusille ominaisuuksille

Huomisesta tiedämme sen verran, että tulemme saamaan Verizonin tarjoamat MiFi-tukiasemat (ilmeisesti LTE-pohjaiset) 3kk ilmaisella käyttöoikeudella. Lisäksi on liikkunut huhuja mahdollisesta Nexus S 4G-version saamisesta, joka julkaistiin tänään. Pysytään kuulolla!

article_image

May 10, 2011 - Day 1 - Keynote et al

by Hannu (19:59 UTC+2)

Ruodussa ollaan! Ilmassa oli aamulla suuren urheilujuhlan tuntua, kun yli 5000 ihmistä oli pakkautunut samaan saliin kuuntelemaan GoogleIO:n avaussanoja. Hengästyttävä määrä asiaa tuli 51 minuutissa ilmi, sisältäen ison kasan livedemoja.

- Androidin ilmiömäinen kasvu tällä hetkellä: 100 miljoonaa rekisteröityä laitetta ja yli 4,5 miljardia app-latausta.

- tänään julkistettiin Honeycomb 3.1 ja luureille 2.3.4

- Google julkaisi leffavuokraamon ja music beta -palvelun, eli se lähtee isoalujaa mukaan näillekin alueille; taikasanana aito content everywhere, sillä sisällöt ovat saatavilla millä tahansa päätelaitteella heti oston jälkeen

- Ilman lisenssimaksuja ym. hidasteita saatavilla oleva ADK eli Android Accessory Development Kit tuo Androidin osaksi kodintekniikkaa, valaistuksesta lähtien

- Androidin seuraava release nimeltään Ice Cream Sandwich tuo Androidista "same OS everywhere" version

- lisäksi listattiin uuteen Androidin revision lifecyclen uudistukseen sitoutuneet OEM:t, joista epäyllättävinä edustajina mm. Samsung, HTC ja isot jenkkioperaattorit.

Tilaisuuden päätteeksi Hugo Barra, Androidin tuotepäällikkö joka veti Keynoten, kertoi Samsungin uudesta dual core 10,1" Galaxy-Tabista, joka tulee saataville kuukauden päästä... paitsi että meille kaikille jaettiin sellaiset tilaisuudessa! :-D Ihq laite, pikaiset vertailut iPad2:sen kanssa osoittivat että laite on hyvin samankokoinen ja -painoinen. Käyttökokemusta ei vielä ehtinyt karttua, mutta touch-feel on uskomattoman hyvä.

Myöhemmin seuraa lisää otteita sekä Johnilta että minulta. Valitettavasti paikan päältä bloggaaminen ei oikein luonnistu, koska konferenssipaikan WLAN on jostakin syystä aika tukossa. Piipahdimmekin nyt maittavan hodarilounaan jälkeen "ruokalevolle" omalle hotellille niin pääsi samalla heittämään ensimmäiset nyyssit.

article_image

May 9, 2011 - Android Best Practices Lab

by John (20:18 UTC+2)

Aamun Google TV sekä Android luentojen jälkeen on vuorossa itse Android Best Practices labra. Kiivastempoinen labra on sangen opettavainen ja korjaa useita allekirjoittaneen erheellisiä käytäntöjä.

article_image

May 9, 2011 - Paikalla

by John (15:45 UTC+2)

No niin, täällä ollaan ja ihmetellään! Jonotus meni vikkelästi ja aamupalan lisäksi kainaloon tarttui kamokuvioinen t-paita. Nyt nautitaan virvokkeita ja odotellaan tapahtuman alkua :)

Hannu on valitettavasti poissa vahvuudesta sairastumisen vuoksi, mutta toivotaan että hän paranee pikaisesti ja pääsee myös mukaan jakamaan tunnelmia.

article_image

May 8, 2011 - Muutoksen tuulia?

by John (15:53 UTC+2)

Terveiset tuulisesta ja aurinkoisesta San Franciscosta! Itse saavuin kaupunkiin jo torstaina ja olen viikonlopun nauttinut kaupungin nähtävyyksistä odotellessani tapahtuman alkua. Hannun saamme kööriin sunnuntai-illan aikana ja huomenna pääsemmekin jo tositoimiin! Hieman jänskättää jo että muistaako Google osallistujia tänäkin vuonna gadget-lahjoilla? ;)

Qbitech Ltd
Savisuontie 51
33680 Tampere
FINLAND
VAT number: FI20728840